Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
inwestowanie w akcje pewnie?
na giełdzie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
jasta102 napisał:
inwestowanie w akcje pewnie?
na giełdzie

Inwestowac mozna w rozne rzeczy, w akcje, obligacje, fundusze inwestycyjne, nieruchomosci, weksle, prawa wlasnosci i we wszystko co ma wartosc.
Jezeli znasz sie na tym to mozesz to robic sam, a jesli nie, to musisz miec kogos kto sie na tym zna i sie od tej osoby uczyc.
Wszystko jest do zrobienia, trzeba tylko pomyslec i chciec.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Anna Chmielarska
(aniapasja)
Wiking
Witam.
Od czterech lat pracuję w hotelu.Głównie sprzątam w pokojach,ale często też mam recepcję,zmywak. Mam zamiar negocjować z szefami podwyżkę,ale najpierw chcę się zorientować ile w podobnej pracy zarabiają inni. Jaką macie stawkę godzinową brutto jako pokojówki/sprzątaczki/na zmywaku? Nie ma dla mnie znaczenia,czy pracujecie legalnie czy nie oraz w jakiej miejscowości.
Bardzo proszę o informacje,bo nie chcę wyskoczyć z jakąś absurdalną stawką.
Z góry dziękuję.

mysle ze powinnas juz dawno isc po podwyzke .....124 to bardzo mala stawka za taka prace...moja rada jest taka ze powinnas kazdego roku dostac podwyzke ...lub sie o nia upomniec... pozdrawiam i powodzenia ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
hilton spolka to tez dzialalnosc gospodarcza tyle ze prowadzona na nieco innych zasadach i przewaznie przez kilku wspolwlascicieli ale niekoniecznie,ale koszty rozlicza sie taksamo jak przy dzialalnosci jednoosobowej.
masz racje ze pewne prywatne wydatki da sie wrzucic w koszty firmy ale nie wszystko,a przy okazji jakiejkolwiek kontroli trzeba kazdy zakup uzasadnic ,a urzednik w razie watpliwosci moze je zakwestionowac i dowalic ci tak ze odechce ci sie zakupow na dlugo,trzeba byc kutym na 4 lapy zeby tak robic,np kupisz laptopa-pokaz do czego go uzywasz .....a tam pasjans i sims.....,kupisz telefon a tam nocne pogawetki z kolezanka w bilingu,albo niedzielne rozmowy z mama......,
przerobilem takie kontrole w pl i wiem jak to wszystko wyglada od srodka,spocilem sie niezle ale na niczym mnie nie zlapali.
niewiem do konca jak to tu wyglada,ale z tego co znajomi tu prowadza to podobnie.
masz racje ze nieco sie da ugryzc,ale bez przesady,torebki i perfum tak nie kupisz.
a opcja druga dez daje pewne profity i co dla mnie najwazniesze swiety spokoj i przespane noce,ale zycze powodzenia.
ps.nieruchomosci zawsze byly pewna i dobra inwestycja,a w tym kraju 10%wzrostu cen rocznie,plus ewentualnie podniesienie standardu,przez kilka lat mozna niezle na tym wyjsc,przy okazji oszczedzic na podatu. ale to juz jak kto woli.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
kryss napisał:
hilton spolka to tez dzialalnosc gospodarcza tyle ze prowadzona na nieco innych zasadach i przewaznie przez kilku wspolwlascicieli ale niekoniecznie,ale koszty rozlicza sie taksamo jak przy dzialalnosci jednoosobowej.
masz racje ze pewne prywatne wydatki da sie wrzucic w koszty firmy ale nie wszystko,a przy okazji jakiejkolwiek kontroli trzeba kazdy zakup uzasadnic ,a urzednik w razie watpliwosci moze je zakwestionowac i dowalic ci tak ze odechce ci sie zakupow na dlugo,trzeba byc kutym na 4 lapy zeby tak robic,np kupisz laptopa-pokaz do czego go uzywasz .....a tam pasjans i sims.....,kupisz telefon a tam nocne pogawetki z kolezanka w bilingu,albo niedzielne rozmowy z mama......,
przerobilem takie kontrole w pl i wiem jak to wszystko wyglada od srodka,spocilem sie niezle ale na niczym mnie nie zlapali.
niewiem do konca jak to tu wyglada,ale z tego co znajomi tu prowadza to podobnie.
masz racje ze nieco sie da ugryzc,ale bez przesady,torebki i perfum tak nie kupisz.
a opcja druga dez daje pewne profity i co dla mnie najwazniesze swiety spokoj i przespane noce,ale zycze powodzenia.
ps.nieruchomosci zawsze byly pewna i dobra inwestycja,a w tym kraju 10%wzrostu cen rocznie,plus ewentualnie podniesienie standardu,przez kilka lat mozna niezle na tym wyjsc,przy okazji oszczedzic na podatu. ale to juz jak kto woli.

Tak, masz racje trzeba
Chyba nie sadzisz, ze dla osoby prowadzaca biznes i dbajacej o swoje inetersy najwiekszym marzeniem jest kupno perfum i torebki dla siebie " na firme" Hahahaha. Pasjans i simsy hmmm poczucie humoru masz
Krys, ja pisze o powaznych rzeczach a nie o laptopie i dzwonieniu ze skype, czy telefonach do mamy. Przykro mi, ale masz znikome pojecie jak to dziala a myslenie twoje jest na innym torze, zupelnie innym niz moje. Tu na forum nie miejsce na takie pogawedki. Jezeli chcesz zajmowac sie inwestycjami i spolkami, to musisz sie do tego przygotowac, bo to jest cos zupelnie innego niz jedoosobowa firma budowlana, choc i taka mozesz miec, a pieniadze robic w inny sposob, w taki aby one na ciebie pracowaly, a nie ty na nie.
Pozdrawiam i powodzenia.
p.s wiem ze spolki tez moga zajmowac sie dzialaln. gosp. , nie zaznaczylam tego bo pisalam skrotem myslowym, pewnych rzeczy nie trzeba pisac jezeli ktos wie o co chodzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
477 Postów
Kalba Kalba
(Królowa_Korba)
Wyjadacz
Nie kazdy kto kupuje dom na kredyt jest idiota... My wolimy placic rate kredytu niz tyle samo za wynajem.A odsetki? od marca cena naszego mieszkania podskoczyla o 150 tysiecy wiec nie wiem czy to taki idiotyzm. temat zaczal sie o pytanie o zarobki na godzine, a konczy sie na gieldach itp... No prooosze...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Kalba napisał:
od marca cena naszego mieszkania podskoczyla o 150 tysiecy wiec
No prooosze...

no to chyba wyjdzie wam więcej niż 300 koron na godzinę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
Ludzie !!! jakie korony -- ja zarabiam w jenach japońskich i polecam tak samo jak kredyty we frankach szwajcarskich

odrzućcie korony i bierzcie wypłaty w jenach !!! polecam każdemu chytremu Polakowi

Polak z każdej dziedziny próbuje coś wykrzesać , czyli jak to się mówi za 1$ chce kupić pół świata i jeszcze kombinuje żeby mu zostało

jak się robi po to żeby robić to zawsze trzeba kombinować

ale jak się robi żeby zarobić to sytuacja staje się trochę inna

no i powiedzmy sobie szczerze że większa połowa robi w Norwegii tylko dla tego że robi , bo gdyby chodziło o jakąś podwyżkę to ta większa połowa już dawno wróciłaby do kraju
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
hilton -moze mowimy o roznych rzeczach,albo inaczej je rozumiemy,mam juz troche zycia za soba ,i widzialem jak ludzie sie dorabiaja i jak bankrutuja,
wg.mojego skromnego zdania inwestycja w dom mieszkanie w norwegii to najpewniejsza i bardzo dobra inwestycja,mnie raty i wszelkie oplaty wychodza realnie 2tys moze 2/5tys wiecej niz wynajem.
porownujac koszt mieszkania w wynajetym a we wlasnym latwo wyliczyc,
ps.torebka i perfumy to byl tylko taki przyklad ./dla wyjasnienia/
co do inwestowania w akcje obligacje itd to ma to do siebie ze moza duzo zarobic duzo stracic albo nic nie zarobic.a mnie interesuja tylko inwestycje ktore daja 99% szansy na zysk,tj mieszkanie w norwegii ziemia w pl.i to sa zainwestowane pieniadze ktore na mnie pracuja,a najlepsze ze nie moje tylko banku.
spie spokojnie a ze trzeba poczekac...sie poczeka.
wrocmy do rozmowy za 5 lat
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
kryss napisał:

wg.mojego skromnego zdania inwestycja w dom mieszkanie w norwegii to najpewniejsza i bardzo dobra inwestycja,a mnie interesuja tylko inwestycje ktore daja 99% szansy na zysk,tj mieszkanie w norwegii ziemia w pl.i to sa zainwestowane pieniadze ktore na mnie pracuja
spie spokojnie a ze trzeba poczekac...sie poczeka.
wrocmy do rozmowy za 5 lat

a mi się wydaje mendrek, że mało świata widziałeś
tak sobie przypominam, jak to 10 lat temu inne mendrki to samo mówili o mieszkaniach i domach w New York
a tu masz ci babo placek i nie rosną, a nawet spadły te ceny
myślisz, że te ceny w Norge to będą tak w nieskończoność rosły?
to ci się nie wydaje czasem, że w tej chwili te byle budy po norweskich wsiach, które idą po 4 miliony NOK, to nie są mocno przeszacowane?
czekaj no tylko, aż się kryzys na świecie skończy za jakieś 4-5 lat, a obudzisz się z ręką w nocniku, jak przestaną się tu pchać, a zaczną uciekać z tego niemiłego klimatu
P.S
Norge ma swoje bogactwo zdeponowane w akcjach funduszu olejowego o wartości pięciu tysięcy miliardów NOK. dzisiaj giełdy na świecie straciły grubo ponad 5%.
w dniu 18 sierpnia Norge straciła ponad 250 miliardów NOK
w dniu 18 sierpnia statystyczny norek stracił ponad 56 tysięcy koron
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok